12 augusti 2010

Städning är också träning

Funderar ofta på hur tiden ska räcka till för allt jag vill göra.
Prioritering är grymt svårt ibland.
Började morgonen med att städa både dusch och badrum, eftersom vi ska ha utländskt besök.
Det tog sin stund. Alltså blev det knappt om tid för yoga - ingen alls faktiskt.
Ska jag då ha dåligt samvete hela dagen? Nej, bestämde mig för att tänka som en buddistmunk. De ser de vardagliga göromålen som en chans till reflektion. När de sopar framför templet eller byter blommorna gör de det med varm innerlig känsla och stolthet för att de gör något bra för alla.
Försöker vara stolt när jag kör med toaborsten i toastolen. Svårt.
Försöker igen och minns psykologen Ellen Langers experiment bland hotellstäderskor. Ena gänget fick veta att deras dagliga städning var utmärkt träning och gav lika bra resultat som gymträning. Andra gänget fick ingen sådan upplysning. Båda grupperna undersöktes medicinskt före testet och efter två veckor.
Resultatet visade att gruppen som tänkt att deras arbete gav rena rama gymträningen hade förbättrat sina resulat. På bara två veckor.
Klart att det är bättre för min mentala hälsa - och min fysiska - att se städningen som något fint och viktigt, hellre än att jag ser mig som rena losern när jag städar istället för att yoga på morgonen.

1 kommentar:

Helahälsan sa...

För den som i ett mail undrade om det bara är jag som städar hemma, kan jag säga att det är jag inte. resten av städningen sköttes av övriga familjen.