04 april 2011

Pigg morgonlöping

Pigg i benen i morse, efter vila från fredag-söndag. Av bara farten sprang jag grusåttan i Skatås i morgondimman. Uppförsbackarna gick i trivsamt tempo. Kanske för att de ödsliga sträckorna gav mig extra adrenalin? I mål på bättre tid än på länge: Kanske kan jag trots allt locka kroppen att ta sig runt varvet på under två timmar, som är min dröm??
Har läst Are Waerlands bok I sjukdomars Häxkittel under helgresan till Kirkegaards Köpenhamn.
Där skriver han om det faktum att vi varje dag blir utsatt för en massa virus och bakterier, men att vi oftast fixar dem galant. Vi blir inte förkylda, trots att människor nyser och hostar omkring oss.
Förklaringen är att vi tack vare vår livstil har ett immunförvar i bra balans.
I andra perioder verkar det som om varje minsta lilla virus letar sig fram till oss och får oss att däcka. Först i förkylning, sedan i hosta och feber, med lång trötthet som följd.
Viktigast enligt Are är att se till att magen fungerar. Alla som inte går på toa lika många gånger om dagen som man äter en större måltid är förstoppade. Förstoppning är grunden till de flesta sjukdomar, inklusive förkylning.
Själv gör jag som han säger; äter troget min kruska (som är full av kli) och massor av grönsaker och frukt.
Mår magen bra, mår jag bra. Även i humöret. Då går löpningen som en dans.
Förkylningar som tidigare var min vinterkompanjon har jag inte träffat på månader.

2 kommentarer:

Caroline sa...

Ares övertygelse om vikten att magen fungerar kanske kommer från österländskt håll? vet du om han varit inspirerad och läst ayurvediska texter?

Pia Vingros sa...

Nej, det har jag inte hittat att han har gjort. Han har alltid hänvisat till anglosaxiska forskare. Oftast engelsmän. men de i sin tur kan ju har inspirerats av indierna, eftersom de haft Indien som koloni. Men oftast har inspirationen kommit från undersökningar av naturfolks hälsa. De som visat sig mest friska har alla levt på en enkel (ensidig) mat, oftast vegetarisk.